Spriteriet
 

DRINKAR OCH SERVERINGSFÖRSLAG

På denna sida hittar ni drinkar och serveringsförslag på Spriteriets produkter. Alla produkterna passar att avnjutas kall direkt ur kylskåpet eller på is, men ibland vill man ha något mer,  och här finns våra favortisevreringar. Generellt kan det va bra att komma ihåg att sockerhalten i likörerna är lägre än i konventionella så ibland kan man behöva justera sina klassiska recept för att få drinken perfekt.

 
 

Fläderlikör

Sour på fläder

40 ml Spriteriet Fläderlikör
10 ml Vodka eller gin (frivilligt)
30 ml citronjos
20 ml sockerlag
äggvita
Blanda ingredienserna i en shaker och skaka först en gång utan is, så att drinken blir fluffig av äggvitan, sedan en gång till med is.
Servera i valfritt fint glas.

 

Gurka och Fläder!

20 ml Spriteriet fläderlikör
30 ml Gin
30 ml gurk-sockerlag*
20 ml citron
Blanda ingredienserna ovan och servera på rikligt med is! Garnera med skiva gurka 🥒

*så här gör du ett sockerlag på gurka:
Skala gurkan och lägg skalet i en mixer. Häll kallt (!) sockerlag över gurksallad och mixa länge. Sedan är det dags att sila, och sedan är det klart.
Resten av gurkan kan ätas upp som snacks till drinken!
Obs: snåla ej på gurkskalet. Ta hellre två gurkor än för lite.

 

French 77

30 ml Spriteriet fläderlikör
20 ml citronjuice
10 ml sockerlag
Skaka med is, häll upp i valfritt glas och toppa med torrt mousserande vin. Vill du ta upp alkoholen lite kan du addera 20 ml gin.
Om du inte har en shaker - häll upp ingredienserna direkt i glaset innan du toppar med bubbel, men se till att hålla dem så kalla som möjligt innan servering.

Fläder-Flip

30 ml vodka
20 ml Spriteriet fläderlikör
15 ml sockerlag
1 ägg
Skaka alla ingredienser först utan is. Detta för att ge ägget en fluffig textur. Sedan skakar du på is och silar upp i valfri coupette.
Riv muskot på toppen, sedan är den klar att serveras!

 

Flower Colada


30 ml Orange Vermouth från Spriteriet
20 ml Fläderlikör från Spriteriet
40 ml Ananas & Kokos Cordial från Sandberg Drinks Lab
10 ml Acid från Sandberg Drinks lab
Blanda ingredienserna ovan, och ta sedan gärna i lite salt, så poppar smakerna ännu mer 🧂
Servera på is och toppa med mynta om det finns i närheten! 🌱

 

Midsommar Shot

Lika delar Spriteriet fläderlikör och jordgubbspure i shotglas. Toppa med skakad grädde. Ha gärna fläderlikören i kylen innan servering så den är kall när den slinker ner!
Purén görs enkelt genom att mixa jordgubbar. Vill man kan man också smaksätta purén med t ex mynta eller basilika

Persika & fläder Glass

20 ml Spriteriet fläderlikör
50 ml persika-puré*
10 ml sockerlag
10 ml citron

Gör så här:
Mixa ingredienserna ovan och häll i glassform.
Frys i 4 timmar, men helst över natten
Har du svårt att få upp glassen ur formen, lägg ner den snabbt i varmt vatten innan du drar upp pinnarna, så följer glassen med!

*för att göra persikapuré behöver du endast tärna ner frukten och hälla på vatten så den täcks. Koka tills frukten är mjuk och mixa den sedan slät. Klar

 

Flädergimlet

30 ml Spriteriets Fläderlikör
40 ml gin
40 ml lime cordial*
Häll alla ingredienser i en shaker och skaka med is. Smaka av och justera vid behov!
Servera på is

*Zesta lime-skalet och pressa josen i en bunke. Mät upp volymen jos och addera sedan hälften av den volymen i vitt strösocker. Rör runt tills sockret i josen löst upp sig. Detta görs utan att värmas upp, så tänk på att det tar lite längre tid att blanda ut. Låt gärna stå över natten och sila sedan bort skalen. Tjusningen med en cordial är att den inte behöver värmas upp (till skillnad från ett sockerlag) utan behåller fräschören i syran på bästa vis! 

 

Hugo

30 ml Fläderlikör
10 ml Acid från Sandberg drinks lab (eller citron)
10 ml sockerlag
Näve mynta
Bubbligt vin

Blanda ingredienserna ovan i vinglas med is. Toppa med bubblet sist. Tänk på att sötman i bubblet kan variera och justera därför sötman och syran efter den.

Hallonlikör

Clover Club

20 ml gin
20 ml hallonlikör
10 ml torr Vermouth
15 ml sockerlag
15 ml citronjos
10 ml äggvita
Skaka först en gång utan is, sedan en gång med. Sila upp och servera!

 

Hallon Spritz

30 ml Spriteriet hallonlikör
30 ml Spriteriet Vermouth (vit, rose eller orange)
10 ml Acid från Sandberg Drinks lab
10 ml sockerlag
Toppa med ett bubbel du gillar.
Tänk på att förvara ingredienserna kallt (!) innan du blandar. Föredrar du istället att blanda drinken på is så går det såklart också bra.
Tänk också på att sockermängden kan behöva justeras beroende på om du väljer ett torrt eller sött vin, men också beroende på vilken Vermouth du väljer!

 

Jordgubb & Hallon Glass

20 ml Spriteriet Hallonlikör
50 ml jordgubbspure*
10 ml grape
10 ml lime
10 ml sockerlag
Gör så här:
Mixa ingredienserna ovan och häll i glassform.
Frys i 4 timmar, men helst över natten.
Har du svårt att få upp glassen ur formen, lägg ner den snabbt i varmt vatten innan du drar upp pinnarna, så följer glassen med!
*för att göra jordgubbspure behöver du endast tärna ner frukten och hälla på vatten så den täcks. Koka tills frukten är mjuk och mixa den sedan slät.

 
 
 

Svartvinbär & Slånbärslikör

Kir Royal

25 ml svartvinbärslikör från Spriteriet
100 ml champagne (eller valfritt mousserande vin)
Häll upp i valfritt glas direkt. Håll kallt innan servering.

 

El Diablo

40 ml lagrad tequila
20 ml Spriteriet svartvinbärslikör
20 ml lime
Ginger Beer
Bygg drinken med ingredienserna direkt på is. Toppa med Ginger beer sist.

 

Black Daiquiri

40 ml ljus som (gärna Havana Club 3y)
20 ml Spriteriets svartvinbärslikör
30 ml lime
20 ml sockerlag
Häll i shaker och skaka tills kall. Servera på is eller direkt i coupette!
Har du värmeslag så behöver den här drinken inte ens skakas utan kan också serveras direkt på is…

Svartvinbärsspritz med kardemumma


För 10 drinkar (total volym 0,9 L)
2,3 dl Spriteriet Svartvinbärslikör
1,5 dl Spriteriet Vermouth (t ex vit, rose eller röd)
0,7 dl sockerlag
0,7 dl @sandberg_drinks_lab acid (eller citron)
3 dl vatten
20 droppar kardemumma essence*
Blanda ingredienser ovan och kolsyresätt i din kolsyremaskin.
Förbereds med fördel 2-3 timmar innan servering, så att bubblorna integreras bra i din drink. Förvara i kylen och servera direkt på is.

*har du ingen essence går det jättebra att mortla kardemummakärnor och låta det koka med sockerlag. Låt det sedan ligga och dra i några timmar för maximal smak.

För EN drink utan kolsyremaskin:
30 ml Spriteriet Svartvinbärslikör
20 ml Spriteriet Vermouth (t ex vit, rose eller röd)
10 ml sockerlag
10 ml Sandberg acid (eller citron)
40 ml soda vatten
1-2 droppar kardemumma essence (eller smaksätt ditt sockerlag med kardemumma, se ovan)
Blanda ingredienser ovan på is och tillsätt soda.

 

Twist på Russian Spring Punch

30 ml Vodka
15 ml Spriteriet Svartvinbärslikör
15 ml Spriteriet Hallonlikör (detta går att skippa om ni inte har den, ta då lite mer svartvinbär. Men har ni båda är det gott med mixen av bär).
10 ml Acid från Sandberg drinks lab
10 ml sockerlag
Blanda i högt glas med is och toppa med tonic!
I originalreceptet toppas drinken med bubbligt vin, vilken såklart ger en extra dimension. Men det är ju bara torsdag och då fungerar det lika bra att toppa med tonic.

 

Sloe Bourbon


3 cl Slånbärslikör
3 cl bourbon (förslagsvis Buffalo Trace)
Häll upp på is, redo att serveras.

Röd Vermouth

Vermouth & Coffee highball

50 ml röd vermouth
20 ml kaffe-sockerlag
10 ml lime
Servera på is, topp med soda.

Kaffesockerlag:
Väg upp 100 g hela kaffebönor.
Häll varmt sockerlag på (tänk 500 g socker och 400 g vatten) på bönorna och låt stå minst 6 timmar, men gärna ett dygn. Sila bort bönorna sen är det klart!

 

Metropolitan cocktail

40 ml cognac (eller annan brandy)
20 ml Spriteriet Röd Vermouth
1 barsked sockerlag
2 dsh angostura bitter
Rör på is och servera i coupette. Om så föredras - servera med apelsinzest.

 

Negroni Violette

30 ml Spriteriet Röd Vermouth
10 ml Spriteriet Hallonlikör
10 ml Dry gin
10 ml Bitter från Sandberg Drinks lab
1 barsked Campari
1-2 spray Viol essence*

Rör ingredienserna ovan (utan violen) på is och servera sedan på ny. Spraya viol på toppen av drinken så maximerar du aromatiken när du dricker.

*Viol essence går att göra själv genom att macerera t ex violpastiller och lite socker i neutral alkohol några dagar. Men går också lika bra att köpa färdig!

Sour med Pepparkaka

30 ml Spriteriet Röd Vermouth
20 ml Amaro Montenegro
20 ml sockerlag med pepparkaka*
15 ml @sandberg_drinks_lab acid
15 ml äggvita
Blanda ingredienser ovan och skaka kall med is.
Häll i valfritt glas, förslagsvis i fint porslin med is. Servera med pepparkaka!

*för att göra sockerlag med pepparkaka smular du helt enkelt ner pepparkakor i ditt sockerlag och rör om ordentligt när det har kokat upp. Sockerlagen kan silas men det är inte nödvändigt om det ska användas samma dag.

 

Varm Negroni

40 ml Röd Vermouth
30 ml Sandberg drinks lab Bitter
20 ml Gin
Grädde

Värm upp allt utom grädd i en kastrull. Det är viktigt att det inte kokar, ett tips är att röra kastrulen på spisen hela tiden. Så fort det börjar ryka lite är drinken klar. Häll upp i glas och toppa med nyskakad grädde.

 

Varm Vermouth-”Glögg”

Räcker till 2-3 personer:
2 dl Spriteriet Röd Vermouth
2 dl tranbärsdryck
3 matskedar cognac
1 kanelstång
3 nejlikor
Blanda ingredienserna i en kastrull. Värm upp på svag värme istället för hög, så hinner kryddorna släppa mer smak. Har du gott om tid kan du till och med blanda drycken en timme innan, så får kryddorna extra tid på sig. Värm upp, men se till att det inte hinner koka och servera sedan genast.

rose vermouth

Rosé negroni med jordgubbar

25 ml Spriteriet Rosé Vermouth
20 ml Dry gin
15 ml Bitter av valfri sort (exempelvis Mondino eller Campari).
Låt jordgubbar ligga och dra tillsammans med bittern i 3-4 dagar.
Sila sedan bort bären och blanda drinken enligt ovan och servera på is.
Garnera med färska jordgubbar.

 

Rose & Rabarber

50 cl Rosé Vermouth från Spriteriet
15 cl Rabarbersockerlag*
10 cl Lime
Skaka drinken kall på is och servera i valfritt glas.

*rabarbersockerlag:
250 g rabarber
180 g vatten
150 g socker
1 hel kardemumma

 

Rose Gubben

40 ml Rosé Vermouth
10 ml Vodka
40 ml Jordgubb och Shiso Cordial från Sandberg drinks lab
10 ml Acid från Sandberg drinks lab
Servera direkt på stor is och rör om.

Rose Spagliato

40 ml Spriteriet rosé vermouth
15 ml Campari
Servera på is. Toppa med mousserande vin och färska hallon.

 

Rose vermouth & tonic

60 ml Spriteriet Rosé Vermouth
80 ml Tonic
Servera rakt upp och ner på is i valfritt glas. Vi gillar ekobryggeriets original tonic till denna grogg.

 

Vit och svensk vermouth

Sour på harsyra

25 ml Svensk eller Vit Vermouth
25 ml Vodka
30 ml citronjos
20 ml sockerlag på harsyra
äggvita
Blanda ingredienserna i en shaker och skaka först en gång utan is, så att drinken blir fluffig av äggvitan, sedan en gång till med is.
Servera i coupette.

Så här gör du sockerlag på harsyra:
Plocka harsyra, ju mer desto bättre. Blanda harsyra med sockerlag (två delar socker en del vatten) och kör i en mixer tills blandningen är slät. Tänk på att det är viktigt att sockerlaget är kallt innan det mixas. Var inte rädd för harsyran, använd mer än du tror av både blad och stjälk. Silda den sedan genom silduk.

 

svensk martini

50 ml Svensk eller Vit Vermouth
10 ml Vodka
Rör på is och servera med basilika på toppen för örtig ton.

 

Vermouth <3 Sockerärta

50 ml Vit Vermouth från Spriteriet
25 ml sockerlag på sockerärta*
30 ml citron
Bygg drinken i högt glas med is och toppa med soda!

*sockerlag smaksatt med sockerärta att jätteenkelt att göra. Det enda du gör är att mixa ärtorna med kallt (!) sockerlag och sedan hälls det genom en fin sil. Förvara svalt i kylen.

 

Rör med is och servera gärna på stor isbit.

Saffranssour

40 ml Svensk eller Vit Vermouth
10 ml Vodka
20 ml Saffranssockerlag*
30 ml citron
äggvita
Skaka ingredienserna ovan först en gång utan is för att få upp texturen i drinken. Skaka sedan med is och sila upp i coupette.

*Såhär gör du ett saffranssockerlag:
Häll 2,5 dl vatten och 3 dl vitt socker i en kastrull. När sockrets har lösts upp sig, häll det direkt på 0,5 g saffran och låt stå i några timmar, gärna över natten. Sila sedan bort saffranen så är sockerlaget klart!

 

Sweet Wet Martini

30 ml Vodka (eller gin, din preferens)
30 ml Svensk eller Vit Vermouth
Rör drinken med is och servera i coupette.
Om du föredrar - servera drinken direkt på is, som på bilden. Tänkt på att inte röra drinken för länge på is om du väljer alternativ två.

 

Peaches and Rye (Drink av Anders sandberg)

30 ml Blind Seal Rye
20 ml Vit Vermouth från Spriteriet
30 ml Persika & Neroli Cordial från Sandberg drinks lab
10 ml Acid från Sandberg drinks lab
0,8 cl Lönnsirap

Rör kall på is och servera på stor isbit.

orange vermouth

Lemon highball

50 ml Spriteriet orange vermouth
Toppa med schweppes lemon och citronklyfta.

 

Orange fläder martini

50 ml Orange Vermouth
10 ml Fläderlikör
10 ml Acid från Sandberg drinks lab
1 barsked sockerlag

Rör på is och servera i coupette med en isbit.

 
_MG_1778.jpg

ORANGE SWEET MARTINI

30 ml vodka/gin
20 ml Spriteriet Orange vermouth
rör på is och servera i coupette.

PRE MIX TILL FRYSEN

Om du väntar på besök och inte vill blanda när gästerna är på plats är denna drink perfekt att förblanda och lägga i frysen. Mixa enligt recept ovan för en drink och addera 5 ml vatten per drink.

Studio foton av Anders Sandberg.