Spriteriet
 

DRINKAR OCH SERVERINGSFÖRSLAG

På denna sida hittar ni drinkar och serveringsförslag på Spriteriets produkter. Alla produkterna passar att avnjutas kall direkt ur kylskåpet eller på is, men ibland vill man ha något mer,  och här finns våra favortisevreringar. Generellt kan det va bra att komma ihåg att sockerhalten i likörerna är lägre än i konventionella så ibland kan man behöva justera sina klassiska recept för att få drinken perfekt.

 
 
_MG_1707.jpg

BITTER & TONIC

40 ml Spriteriet bitter
25 ml Enhanced Tonic Syrup från Sandberg Drinks Lab
100 ml bubbelvatten
1 klyfta citron

 
_MG_1804.jpg

SLÅNBÄRSLIKÖR PÅ IS

50 ml Spriteriet Slånbärslikör
stor isbit

SLOE BOURBON

30 ml Spriteriet Slånbärslikör
30 ml Bourbon (förslagsvis Buffalo Trace)
stor isbit

 
_MG_1778.jpg

ORANGE SWEET MARTINI

30 ml vodka/gin
20 ml Spriteriet Orange vermouth
rör på is och servera i coupette.

PRE MIX TILL FRYSEN

Om du väntar på besök och inte vill blanda när gästerna är på plats är denna drink perfekt att förblanda och lägga i frysen. Mixa enligt recept ovan för en drink och addera 5 ml vatten per drink.

rosé negroni spagliato

40 ml Spriteriet rosé vermouth
15 ml Campari
Servera på is. Toppa med mousserande vin och färska hallon.

 

Svensk vermouth

50 ml Svensk Vermouth
10 ml Vodka
Rör på is och servera med basilika på toppen för örtig ton.

_MG_2755.jpg

ROSÉ NEGRONI MED JORDGUBBAr

25 ml Spriteriet Rosé Vermouth
20 ml Dry gin
15 ml Bitter av valfri sort (exempelvis Mondino eller Campari).
Låt jordgubbar ligga och dra tillsammans med bittern i 3-4 dagar.
Sila sedan bort bären och blanda drinken enligt ovan och servera på is.
Garnera med färska jordgubbar.

 
_MG_3607.jpg

Vodka Wet martini

30 ml Spriteriet Svensk Vermouth
30 ml Vodka av hög kvalite ( t ex Purity)

Rör på is och servera i coupette eller servera direkt på stor is.

 
_MG_3648.jpg

Sour på fläder

40 ml Spriteriet Fläderlikör
10 ml Vodka eller gin (frivilligt)
30 ml citronjos
20 ml sockerlag
äggvita
Blanda ingredienserna i en shaker och skaka först en gång utan is, så att drinken blir fluffig av äggvitan, sedan en gång till med is.
Servera i valfritt fint glas.

_MG_6108.jpg

Dry Martini

50 ml valfri gin
15 ml Spriteriet torr vermouth
Rör på is och servera i valfritt glas. Servera med oliv.

 
_MG_3638.jpg

SOUR PÅ HARSYRA

25 ml Svensk Vermouth
25 ml Vodka
30 ml citronjos
20 ml sockerlag på harsyra
äggvita
Blanda ingredienserna i en shaker och skaka först en gång utan is, så att drinken blir fluffig av äggvitan, sedan en gång till med is.
Servera i coupette.

Så här gör du sockerlag på harsyra:
Plocka harsyra, ju mer desto bättre. Blanda harsyra med sockerlag (två delar socker en del vatten) och kör i en mixer tills blandningen är slät. Tänk på att det är viktigt att sockerlaget är kallt innan det mixas. Var inte rädd för harsyran, använd mer än du tror av både blad och stjälk. Silda den sedan genom silduk.

 
_MG_1330.jpg

ROSÉ & RHUBARB SPRITZ

40 ml Spriteriet Rosé Vermouth
25 ml Rabarber och kokos tonic från Sandberg Drinks Lab
100 ml Bubbligt vin
Servera i valfritt glas.

_MG_6108.jpg

Kir royal

25 ml Spriteriet Svartvinbärslikör
100 ml bubbligt vin.

Toppa likören med bubbel i högt glas. Servera bubblet kallt från kylen.
Om du använder ett torrt bubbel, champagne, så kan du pröva att addera en barsked sockerlag i drinken om den blir för torr.

 
_MG_7002.jpg

Gin Wet Martini

40 ml Dry gin
20 ml Spriteriet torr vermouth
2 dsh orange bitters
Rör på is och servera i martiniglas eller på stor is. Välj mellan apelsinzest och oliv som garnityr.

 
_MG_7264.jpg

Rosé Vermouth & tonic

60 ml Spriteriet Rosé Vermouth
80 ml Tonic
Servera rakt upp och ner på is i valfritt glas. Vi gillar ekobryggeriets original tonic till denna grogg.

Foto: Anders Sandberg

Foto: Anders Sandberg

Reverse martini

40 ml Spriteriet Vermouth
10 ml Dry gin
Rör på is och severa i coupette. Zesta ett citronskal över och släng bort.