Spriteriet
 

om spriteriets produkter

Tjusningen med Spriteriets produkter är att varje flaska är unik. Vissa år är skörden generös och andra år mer återhållsam. När du köper en flaska från Spriteriet kan du alltid se vilket år likören gjordes, hur många flaskor som gjordes av den batch du håller i handen samt i många fall vilket datum produkten buteljerades. Produkterna är hantverksmässigt producerade där allt från buteljering till etiketter och packning sker för hand. Spriteriets produkter är också levande. Vad menar vi med det? Jo, alla våra produkter tillverkas av naturliga råvaror - utan konstgjorda aromer, konserveringsmedel eller annat oinspirerat man kan tänka sig slänga i. Det betyder att produkterna fortsätter leva i flaskan. De kommer med tid både förändra utseende och smak, precis som gamla viner, så mognar frukten och blir mer utvecklad. Föredrar man mogen frukt är dina köp därför en investering för framtida konsumtion. Balans är det absolut viktigaste i framtagningen av produkterna. Tydlig karaktär i harmoni med alkoholhalt och sötma är noga uttänkt och framtagen genom flertalet tester. Men även här kan produkterna variera beroende på årgång. 

 
 

Likörer

 
 
Spriteriet_4546.jpg

Fläderlikör

kommer i en flaska om 50 cl och har en alkoholhalt på 20,5%. Fläderblommorna är plockade i Stockholm med omnejd. Aktuell årgång är 2023 och finns att köpa både för restaurang och privatperson. Det innefattar ca 2000 flaskor och är ett stort rekordår för Spriteriet! Mängden flaskor beror på årets tillgång av fläderblommor.

 
_MG_1718.jpg

slånbärslikör

kommer i en flaska om 50 cl och har en alkoholhalt på 20%. Varje flaska innehåller ca 0,3-0,4 kg bär. Bären är plockade i Stockholm med omnejd och Ljungskile på västkusten. Typiskt för slånbärslikören är dess karaktäristiska mörk-bäriga med toner av plommon och körsbär. I unga årgångar genomsyras likören av mycket tanniner och torrt avslut. Med ålder mognar frukten och får utvecklade mörka frukt- och mandeltoner med mjuk textur.

Årgång 2021 är slutsåld.
Årgång 2022 och 2023 är under produktion

 

hallonlikör

2023 Hallonen är av sorten Polka, som är ett hösthallon, odlat på Stenhuse Gård på Gotland. Den har macererat i neutral alkohol 6 månader, sedan silats och vilat ytterligare en månad på tank. Aktuell årgång innefattar 250 st flaskor och har en sockerhalt på 150 g/liter.



 
 
 

SVARTVINBÄRSLIKÖR

Bären kommer från Rudenstams fruktodlingar som ligger öster om Vättern. Här har de odlat frukt i flera generationer sedan mitten av 40-talet, då mikroklimatet här är perfekt för fruktodling. Svartvinbärslikören kommer i en flaska om 50 cl och har en alkoholhalt på 20 %. Mecerationen pågick i 5 månader på ståltank innan den silades och vilade ytterligare en månad. Sockerhalten är ca 160 g/lit.

 

Havtornslikör

Havtornslikören är gjord på havtorn från Wrams Skafferi, en ekologisk odling som ligger i Tollarp, södra Skåne. Bären har macererat med alkohol i 6 månader innan det silades förr att vila ytterligare 3 månader på ståltank. Likören är 20 % i alkohol och är sötad med både honung och socker till 160 g/liter.
Havtornslikören säljs endast till restaurang och bar.

 

Älgörtslikör

kommer i en flaska om 50 cl och har en alkoholhalt på 20,5%. Älgörten är plockad i Stockholm med omnejd. Älgörten är den första produkten som gjordes på Spriteriet och är en återkommande favorit. Aktuell årgång är 2022 och har en sockerhalt på 130 gram socker per liter. Den är gjord både på blommor och blad för att få en floral aromatik tillsammans med utvecklade gröna toner och örtiga inslag.



 
 
 

Plommonlikör

2021 var ett generöst plommon-år. Därför kom denna likör till.
Den är gjord på två sorters trädgårdsplommon från Linköping och Sollentuna. Macererat i neutral alkohol 15 månader innan det sötats och vilat på tank i ytterligare en månad. Mogen mörk plommonkaraktär med tydliga mandeltoner och ört-kryddigt avslut som kommer från en lätt kryddning av myskmadra.
Inte många flaskor finns, endast 150 st, och därför säljs den endast till restaurang och bar denna gång

 
 

Vermouth

Vermouth kategoriseras som starkvin, även kallat fortifierat vin. Detta innebär att man har spritförstärkt ett vin och i detta fall, även kryddat det. Denna gamla metod har använts för att bevara och smaksätta drycker i tusentals år och är på så vis en stor del av alkoholens historia. I Sverige har vi inte samma tradition av denna dryck, även om det är en känd drinkingrediens. Spriteriets vermouths är inspirerat av den svenska floran. Här kryddas de endast med sådant som växer i vårt land och nästan uteslutande plockar vi det själva. Den absolut viktigaste ingrediensen i vermouth är självklart vinet då den måste innehålla minst 75 % vin. Vi utgår alltid ifrån vinet när vi kryddar vår vermouth och därför håller vi oss till en mildare kryddning med integrerade örter och bär. Vinet är noga utvalt från vinmakare som gillar naturen lika mycket som vi gör. För varje årgång som görs kryddas vermouthen annorlunda, på så vis finns det alltid något nytt att pröva i vårt sortiment.

 
 

svensk vermouth

2022 Svensk Vermouth - aktuell årgång
2022 Svensk Vermouth är gjord på Solaris från Arilds Vingård som ligger på Kullaberg i Skåne. Vinet är av årgång 2020 Solaris med en mjuk gul frukt. Massa toner av citrus, fläder och ny-slungad honung.
Kryddningen i år är med bronsfänkål från Rosendals Trädgård i Stockholm, päron och äpplen från utvalda trädgårdar, malört från västkusten och förra årets hösthonung från Ljungskile.
Årets vermouth är alltså en lite örtig stil med lätta anis-toner!

2019 Svensk Vermouth - Slutsåld årgång.

2019 Svensk Vermouth är gjord på Solaris från Hällåkra gård och började buteljeras i juni 2020. 2019 Solaris har en ungdomlig citrondoft med inslag av fläder. Smakmässigt gör sig den friska syran påmind tillsammans med krusbär och citrus-zest i avslut. Årets kryddning är honung från Honungsmakarna på Ekerö, äpple, hägg, myskmadra och malört.

2018 Svensk vermouth - Slutsåld årgång.

Spriteriets första vermouth från 2018 lanserades första veckan i maj 2019. 2018 års vin är en årgång med mycket sol, och det märks, i en tydlig frukt och mognad men även med den klassiska friska skandinaviska syran svenska viner är kända för. Vinet är sedan sötat med svensk honung från Ljungskile. Det är sommarhonung där bina gått mycket i äpple och hallonblom vilket ger honungen en mjuk och floral ton. Drycken är sedan fortifierad med neutral spannmålsprit och kryddad med malört, fläder, oregano och myskmadra. Vinet kommer från Hällåkra Vingård i Skåne.

 
_MG_1715.jpg

Rosé vermouth

Vinet kommer från södra Tyskland, Württemberg, och vinproducenten Andi Knauss. 2004 tog Andi över vinproduktionen som fjärde generation och övergick till ekologisk och naturlig vinmakning i samband med detta. Vingårdarna är utspridda på 15 hektar i tre byar runt om vackra Strümphelbach. Vinet är från 2020 års rosévin gjort på en bas av de tre lokalalt odlade druvorna Lemberger, Spätburgunder, Zweigelt samt liten andel Merlot. Skalkontakten är tre timmar och sedan vilade vinet 6 månader på ståltank. Ett piggt, ljusbärigt och friskt vin med smak av smultron och jordgubbar. Vinet är kryddat med hallon, ros, timjan och malört. Sommar på en flaska, dricks bäst på is eller direkt ur kylen. Vermouthen kommer i en flaska om 50 cl och har en alkoholhalt på 17 %.

 
_MG_3050.jpg

2023 Orange vermouth

Orange vermouth är precis som det låter - en vermouth gjord på skalmacererat vitt vin, även kallat orange vin. Vinet kommer Sicilianska producenten La Cattiva. Vinet är kryddat med havtorn, honung, hägg och malört. Vermouthen kommer i en flaska om 50 cl och har en alkoholhalt på 17 %.

2020 Orange Vermouth - Slutsåld årgång.
Vinet kommer Silvio Messana och tillverkas under namnet Montesecondo i Chianti, Toscana. Druvan är trebbiano och har en skalmacerarion på 5 dagar för att sedan vilat på tank i betong. Vinet är kryddat med krusbär, fläder, malört, mejram och myskmadra. Vermouthen kommer i en flaska om 50 cl och har en alkoholhalt på 16 %. Lanseras augusti 2021.

 
 
 

2023 Röd vermouth

Vinet i denna vermouth kommer från Domaine de Majas i sydfranska regionen Roussillon. Det är 2023 ’Rouge’ som är i fokus. Detta vin är en blend bestående av 40 % Carignan, 37 % Grenache och 23% Syrah. Med sin mjuka, röda frukt hittar den en elegant symbios med kryddningen. Kryddningen har en rödfruktig bas på röda vinbär och lingon. Vidare går kryddningen mer mot den grön-örtiga stilen denna årgång med fokus på spanska körvel (plockad för tre år sedan på skärgårdsön Möja), dillfrö, malört och myskgräs.

Vermouthen kommer i en flaska om 50 cl och har en alkoholhalt på 17 %.

 

torr vermouth

I år kommer vinet från spanska Els Vinyerons i Penedez, ett projekt från vännerna Amos Baneres och Alex Ruiz. Gjort på druvan Xarel-lo, är detta vin moget gulfruktigt med underliggande pigghet. En litet gnutta sälta, som kommer naturligt från den gamla havsbotten som är jordmånen, ligger och gror i eftersmaken. Det här är kryddat med gröna krusbär, isop, renfana, myskmadra och malört.

Det här är en Vermouth gjord för att matcha din citrusdrivna gin. Den ger en härlig fräschör och aromatik till din dry martini.

Vermouthen kommer i en flaska om 50 cl och har en alkoholhalt på 18 %.

 

vit vermouth

Vermouthen är gjord på riesling från Weingut Beurer i södra Tyskland. Ett vin med stor miniralitet och friska gröna äpplentoner är grunden, som sedan kryddats med fläderblommor, myskmadra, överbliven citronzest från förra årets fläderlikörstillverkning och malört.

Vermouthen kommer i en flaska om 50 cl och har en alkoholhalt på 17 %.

 

färdigblandade drinkar

I samarbete mellan Spriteriet och Sandberg Drinks lab!

Vi huserar i samma lokaler i Vasastan, Stockholm. Spriteriet tillverkar vermouths och likör med fokus på naturliga samt svenska ingredienser och Sandberg välsignar marknaden med alkoholfria topp-mixers i form av alternativa syror, cordials och tonics. Var och en för sig hjälper vi folk ta drinkblandningen hemma till nya nivåer. Våra färdigblandade drinkar är ytterligare ett sätt att kunna servera cocktails hemma, och nu behöver man inte heller blanda något själv.
Våra drinkar kan serveras som de är kalla ur kylen eller över rikligt med is. Vi har lanserat i tre olika format och testar hela tiden nya sätt att kunna erbjuda och servera våra drycker.

 
 

hallon & ros elixir

En stilla drink på flaska om 200 ml, redo att serveras direkt från kylen, eller på rikligt med is. Sommar på flaska!

Drinken följer vår tidigare drinkstil med noga avvägd fruktighet, aromatik och örtighet.
I bas har vi en rosé vermouth gjord på rosévin från tyska Weingut Knauss, där smultron och jordgubbar trängs med varandra i symbios med elektrisk syra. Detta ger en vinös och rik bas som vi sedan har smaksatt med massor av hallon, pigg ros och syrajusterat äpple för en fin fräschör. Vidare har drinken kryddats med örter vi tycker mycket om, bland annat en trogen favorit - myskmadra

 

ROSÉ RABARBER SPRITZ - SLUTSÅLD PRODUKT

En lätt kolsyrad cocktail på burk med smak av rabarber och kokos. Serveras bäst kall ur kylen eller på rikligt med is. Basen gjordes på rosé-vermouth från Spriteriet och en syrup från Sandberg.

 

vermouth & äpple martini - slutsåld produkt

1500 ml färdigblandad drink, redo att serveras direkt på is, kall ur kylen eller rörd på is och upp i coupette - möjligheterna är många. I denna påsar finns alltså ca 18 drinkar.

Vår färdigblandade drink kallar vi för Vermouth & Äpple Martini.
Den är gjord på bas av Vit Vermouth från Spriteriet. Vinet är gjord på Vermentino från ljuva Sardinien och av naturvinsproducenten från norr - Bocchino. Vinet är sprängfyllt med varma, gula frukt-toner och mogna citroner. Den är kryddad fläder, myskmadra och malört. Vermouthen har sedan blandats med ett äppelcordial från Sandbergs drinks lab gjort på svenska äpplen, salt, mjölksyra och apelsinblomsvatten.
Det är en välbalanserad, lättdrucken drink med hög viskositet och flörtig aromatik!

 

Bitter

Varje år görs en ny bitter inspirerad av det som plockats under föregående år. De kan skilja sig en del med gemensamt är en balans mellan bitterhet, sötma och hetta från alkoholen.

 
_MG_1724.JPG

Svensk bitter

2020 - slutsåld årgång
Bas på svartvinbär från Ljungskile. Bären har macererat med neutral alkohol i 6 månader för att sedan vila ytterligare 3 månader på ståltank och uppnå rätt mognad. Bitterheten kommer från tre vilda örter - malört, gråbo och rönnbär. Rönnbären ger en rödfruktig bitterhet, gråbo har en mer gräsig och torr ton. Malörten ger en direkt och örtig bitterhet med långt avslut. Aktuell årgång innefattar 240 st flaskor och kommer i en flaska om 50 cl med alkoholhalt på 26 %.

2019 - slutsåld årgång.

2019 är inspirerad av den svenska floran. Basen är gjort på maceration av blandade sorter trädgårdsäpplen och rönnbär, vilken ger en gul fruktbas med friskhet från äpplena, samt mild bitterhet och torrt avslut från Rönnbären. Bittern är också smaksatt med bland annat med renfana, frö från strandkvanne och älgört. Både doften och smaken drar oss till minne av sena sommarkvällar. Årgången innefattar endast 94 st flaskor och kommer i en flaska om 50 cl med alkoholhalt på 35 %

Foton: Anders Sandberg och Danger Österlin